Met uw huisdier op reis

Vaccinatie

Enkele aandachtspunten voor wie met zijn huisdier op reis wil.

Voor de kust en voor de meeste vakantiegebieden in Vlaanderen zijn geen bijkomende vaccinaties verplicht. Kijk eens in het vaccinatieboekje of de laatste inenting tegen hondenziekte, kattenziekte of rattenziekte niet langer dan 1 jaar geleden herhaald werd. Voor de Ardennen en voor alle buitenlanden moet uw dier een inspuiting krijgen tegen hondsdolheid. Dit moet minstens drie weken voor de afreis gebeuren. Deze inenting blijft drie jaar geldig.

Elk huisdier dat naar het buitenland reist moet ook geïdentificeerd zijn door middel van een microchip en moet beschikken over een europees dierenpaspoort. Hierin moet de hondsdolheidvaccinatie vermeld worden alsook een verklaring van goede gezondheid. Bijkomende verplichtingen gelden voor wie naar het Verenigd Koninkrijk of naar de Scandinavische landen op reis wil.

Enkel wie met meer dan 5 huisdieren op reis wil, moet binnen de 24 uur voor het vertrek zijn dieren laten onderzoeken door een officiële dierenarts van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Kan uw hond of kat niet met u mee, dan is de opvang in een goed pension een alternatief. Voor honden is hier een bijkomende inenting tegen kennelhoest noodzakelijk. Katten moeten zeker tegen kattenziekte en niesziekte beschermd worden. Goede pensions zijn schaars - tijdig reserveren is de boodschap !

In warmere vakantieoorden komen veel stekende parasieten voor die ernstige ziektes kunnen overdragen op uw huisdieren. Bescherm ze vooraf tegen vlooien, teken en zandvliegen. In de praktijk beschikken we over diverse producten om uw dieren hiertegen preventief te behandelen. Een tekenhaakje is ook een handig hebbeding. Al deze middelen worden op uw klantenkaart bijgeschreven.

Om zomerdiarree te voorkomen, geeft men zijn huisdier op vakantie best dezelfde voeding als thuis. In de praktijk kan men gratis een bewaaremmer krijgen om korrelvoeding mee te nemen op reis.

Vergeet bij uw thuiskomst niet uw hond of kat te ontwormen. Vaak brengen ze ongewenste bezoekers mee uit vakantie. Milbemax, de nieuwe smakelijke ontwormer van Novartis, is hiervoor uitermate geschikt omdat de meeste dieren het tabletje zo uit de hand opnemen. Het brede werkingsspectrum beschermt uw huisdier ook tegen een besmetting door de larven van hartworm.