Medische info kat

Sterilisatie en castratie
Sterilisatie en castratie

Een kattin wordt best gesteriliseerd vanaf de leeftijd van zes maanden. Geef nooit de pil aan uw kat om zwangerschap te voorkomen. Dit middel is absoluut niet veilig en deze hormonen zijn bijzonder schadelijk voor de gezondheid van de poes (baarmoederontsteking, kanker van de melkklieren, suikerziekte ...).

Een kater kan gecastreerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden. Hiermee verdwijnt de typische katergeur van de urine en voorkomt u dat de poes op stap gaat om te vechten.

Plasproblemen
Plasproblemen

Wanneer uw kat abnormaal vaak gaat plassen of wanneer uw dier buiten de kattenbak plast, is dit een belangijk signaal. Vaak gaat dit plassen gepaard met enige pijn en kan de urine wat bloed bevatten. Deze symtomen passen bij blaasirritatie, wat een veelvoorkomend probleem is bij de kat.

Katers kunnen bovendien een verstopping van de plasbuis hebben. Naast de hoger beschreven symptomen zijn ze dan ook vaak erg ziek en gaan ze soms braken. Dit is een spoedvereisende situatie! Raadpleeg snel onze praktijk.

De sproeiende kat
Sproeien

Sommige katten gaan urine sproeien tegen of op bepaalde voorwerpen in huis. Ze doen dit om u duidelijk te maken dat ze zich niet zo goed voelen in de huidige situatie. Wat hen precies stoort, is niet altijd even gemakkelijk om te achterhalen. We helpen u graag om uit te zoeken hoe we deze stressvolle situatie kunnen verhelpen.

De oudere kat
De oudere kat

Net als oudere mensen vertonen oudere katten leeftijdsgebonden kwaaltjes. Minder vlot bewegen, vermageren, veel drinken of veel plassen of een overzorgde vacht kunnen de eerste tekenen zijn. Veel van deze aandoeningen kunnen vlot verholpen worden als ze tijdig onderkend worden.

Vaccinatie
Vaccinatie kat

Reeds in het nest krijgt uw kitten enkele vaccins toegediend. Deze worden vermeld in een vaccinatieboekje dat u bij aankoop meekrijgt. Deze vaccins moeten ten laatste herhaald worden op de leeftijd van twaalf weken. Volwassen katten hebben soms bijkomende vaccinaties nodig indien ze mee op reis gaan of als ze naar een kattenhotel moeten. Maak tijdig een afspraak met onze praktijk voor deze vaccinaties.

Medische info overzicht