Medische info andere diersoorten

Konijn
Konijn

Het konijn is een bijzonder populair gezelschapsdier geworden. Mits een goede verzorging kunnen ze bovendien heel oud worden. Laat uw konijn goed vaccineren, zorg dat de vacht vrij is van parasieten en geef het een geschikte huisvesting.

Meestal worden er veel fouten gemaakt in de voeding van konijnen. Commerciële konijnenkorrels moeten gerantsoeneerd worden en snoep is helemaal ongeschikt. De voeding van een konijn moet hoofdzakelijk bestaan uit hooi en stro. Enkel wanneer het konijntje heel de dag deze harde stengels kauwt, zorgt het voor een juiste afslijting van de tanden. Tandafwijkingen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij konijnen die als gezelschapsdier gehouden worden.

Fret
Fret

Steeds meer worden fretjes als gezelschapsdier gehouden. Deze diertjes behoren tot de grote dierklasse van de hondachtigen. Hierdoor zijn ze vatbaar voor het virus van de hondenziekte. Fretten moeten dan ook jaarlijks gevaccineerd worden tegen deze dodelijke aandoening.

Een vrouwelijke fret wordt best gesteriliseerd, anders wordt ze vaak erg ziek door een overproductie aan vrouwelijke hormonen. Bij mannelijke fretten kan men door castratie de typische frettengeur verminderen.

Cavia
Cavia

Cavia's zijn als gezelschapsdier bijzonder geschikt. Zorg wel voor een dagelijkse aanvoer van vitamine C in hun voeding, omdat deze diertjes dit niet zelf kunnen aanmaken. In onze praktijk kan u deze vitamines verkrijgen.

Medische info overzicht