Acupunctuur

International Veterinary Acupuncture Society
Acupunctuur
Acupunctuur naalden
Acupunctuur hond

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Het is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij bepaalde acupunctuurpunten, die zich op specifieke energiebanen of 'meridianen' bevinden, worden aangeprikt. Stimulatie van de juiste punten kan een heilzame werking hebben. Bij een breed scala aan ziekten kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden. Het is dan ook een enorm dankbare behandeling in de pijnbestrijding.

Acupunctuur bij dieren wordt met succes toegepast bij orthepedische problemen (artrose, discus hernia, heupdysplasie ...), gedragsproblemen (stress, angsten ...), allergische aandoeningen (o.a. astma), maag- en darmproblemen (braken, diarree, krampen ...), alle vormen van pijn (zowel acuut als chronisch), neurologische problemen (o.a. verlamming) ...

Tijdens een sessie worden gemiddeld 5 tot 15 uiterst dunne naaldjes gebruikt. Soms wordt er ook gewerkt met laser of elektrostimulatie. De duur en frequentie van de sessies hangt af van de aandoening. Bij acute gevallen duurt de behandeling korter, maar de sessies volgen elkaar vlugger op. Bij chronische gevallen daarentegen, kan één sessie gemakkelijk een half uur duren. Gemiddeld moet men rekenen op 3 à 6 weken behandeling. Deze vorm van alternatieve geneeskunde is uiterst veilig. Door het gebruik van steriele wegwerpnaalden is er ook geen gevaar voor infecties. Nevenwerkingen zijn er niet.

In onze praktijk combineren we de westerse diergeneeskunde met deze oosterse geneeswijze. Het is boeiend om beide strekkingen te kennen en toe te passen.

Onze diensten

Cardiologie Echografie Radiologie Acupunctuur Tandheelkunde Huidziekten Chirurgie Inwendige ziekten Labo-onderzoek Verwijspraktijk Begeleiding van fokkers